Siirry suoraan sisältöön

Laadukas uni on toimivan arjen perusedellytys

  • tehnyt

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että silmissä on desikaupalla unihiekkaa, olet noussut väärällä jalalla sängystä ja kaikki tuntuu tahmealta ja hitaalta? Voi olla, että unesi on jäänyt lyhyeksi tai pintapuoliseksi. Hyvä uni on toimivan arjen perusedellytys, mutta unirutiinin luominen saattaa tuntua vaikealta ja monimutkaiselta. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä siihen, miten luot parhaat olosuhteet laadukkaalle unelle, joka nostaa energiatasojasi, parantaa mielialaasi ja hyvinvointiasi

  • Luo unirutiini, joka toistuu joka ilta samanlaisena. Voit esimerkiksi mennä lämpimään kylpyyn tai suihkuun, kuunnella rauhoittavaa musiikkia, lukea mielenkiintoista ja mukaansatempaavaa kirjaa sängyssä tai juoda teetä. Rutiinien luominen ja niiden seuraaminen valmistaa mieltäsi siihen, että nukahtamisen hetki lähestyy.
  • Älä syö liian isoja annoksia ennen nukkumaanmenoa. Illalla ahmiminen voi vaikeuttaa ruuansulatusta tai aiheuttaa närästystä, joka pitää helposti hereillä pitkään. Suosi sen sijaan esimerkiksi täysjyväistä paahtoleipää ja banaania.
  • Varmista, että makuuhuoneesi on pimeä ja hiljainen. Hyvät pimennysverhot pelastavat monet yöunet niinäkin öinä, kun Suomen keskiyön aurinko paistaa kuin keskipäivällä. Pimeä huone pitää melatoniintasot korkealla, mikä helpottaa nukahtamista.
  • Tuuleta petivaatteet ja makuuhuone joka ilta. Raikkaassa ilmassa saa unen paremmin ja raikkaat petivaatteet rauhoittavat. Muutkin sängynvarusteet kannattaa vaihtaa säännöllisesti tai ainakin muistaa tuuletus.
  • Keho ja mieli kaipaavat rutiinia. Mene siksi nukkumaan ja herää joka päivä suunnilleen samoihin aikoihin, myös viikonloppuisin, vapaapäivisin ja lomalla. Keho tottuu rytmiin ja unen tulo helpottuu.
  • Älä harrasta rankkaa liikuntaa alle kolme tuntia nukkumaanmenosta. Etenkin sykettä nostattava liikunta nostaa energiatasoja ja saa kehon hälytystilaan, josta ei illalla ole hyötyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *